Hi.

Welcome to my blog. A crazy mum with her crazy son and then there's the cat. Travels, tips, everyday things - all in a big warm blog.

 Hope you have a nice stay!

Att tipsa lite om Xania

Crete05 Crete07

Hej mina fina!

Har ni märkt att våren har kommit nu? I alla fall i Skåneland. Det är inte lika kallt längre, vinden viner inte runt knutarna längre och träden och buskarna börjar äntligen bli lite spirande gröna. Kvällarna är ljusare och det är svårt att förklara för Jonte att man faktiskt måste gå och lägga sig trots att det faktiskt inte är nattsvart ute.

Sol och värme - kan det bli bättre liksom? Och som jag skrivit innan, jag är inte byggd för kyla. Men det kan ändå se ganska lustigt ut när två svenskor springer runt i linnen och tunna sommarbyxor när andra går runt med tjocka ytterkläder och fryser. Att en februaridag kan vara 24 grader varm är kanske inte så konstigt om man bor på Kreta men kontrasterna från extremt kalla och blöta Sverige blir stora.

Jag passade på att träffa A ett par gånger när lilla I ändå var på dagis och vi vände ett par huvuden inne i stan kan jag säga, när vi sitter där med morgonkaffet på Livingroom och pratar svenska, iförda ganska mycket mindre kläder än lokalbefolkningen. Och tro det eller ej, men det visar sig vara ganska svårt att hitta ett par snygga solglasögon i februari, även om man befinner sig på en grekisk ö.

Det mest underbara med att åka som jag gör, är att jag får ta del av deras vardag. Där är inte speciellt mycket turister där (förutom i Xania och Iraklion, de större städerna drar ju alltid folk) och visst satt vi många på flyget ner nu när Norwegian börjat flyga ner redan på vintern. Dagarna är ändå ganska annorlunda. Om vi nu bortser från själva arbetslivet, så ser man till exempel många fler ute på lunchserveringarna än hemma i Sverige. Efter jobbet träffas många på något fik, en pub eller favoritstället, kanske bara för att ta en kaffe eller ett glas vin, middag äter du sällan före kl. 20 på kvällen och vardag eller inte, det vimlar av folk ute på restaurangerna.

Själv har jag absolut ett mindre sömnbehov än hemma. Vi kan vara ute till kl. 02 och ändå studsar jag upp runt kl. 07 pigg och redo för dagen. Och då vill jag bara ta min kamera och ge mig ut. Fotografera allt, känna solen och de varma vindarna. Vi hade ganska mycket vind ett par dagar, det stormade på riktigt ordentligt faktiskt och när guiden var snäll nog att stanna till vid stranden så jag kunde springa ut med kameran så fick jag faktiskt sätta mig på huk för att inte blåsa omkull! Crete08 Crete10

Längs med gamla hamnen i Xania ligger restaurangerna vägg i vägg med varandra. När jag var nere i oktober, så stod där flera ekipage med häst och vagn, för de som vill ha en romantisk rundtur av de gamla delarna av hamnen. Nu var det inte lika mycket försäljare längs gatorna och fiskebåtarna låg kvar i hamnen och guppade runt. Det kan ju i och för sig bero på att vi inte var där förrän vid lunch men desto bättre för mig - då finns det ju massor att titta på.

Jag hade sett bilder på en liten gränd någonstans i Gamla Stan där det skulle finnas en massa röda paraplyer upphänga mellan husen. Tyvärr är nog detta en sommarföreteelse så jag får leta upp gränden igen i juni och se om jag har bättre tur då. Men gränden hittade vi i alla fall så nästa gång vet jag precis vart vi ska gå.

Oavsett om man åker till Xania över dagen eller stannar där på sin semester, så måste man bara besöka deras saluhall! En väldigt gammal byggnad lite i utkanten av stadskärnan med högt i tak, matbås och restauranger blandat med en del affärer med väskor och souvenirer. Ett av matbåsen börjar redan tidigt på morgonen med att servera frukost, långt innan allt annat öppnar. Ingen vanlig frukost heller, du erbjuds olika typer av grytor och frikadeller. Saluhallen har fyra olika ingångar men för att nå frukostrestaurangen får man gå in genom en liten bakdörr eftersom portarna inte öppnas förrän flera timmar senare. Eftersom vi aldrig åkt in till Xania så pass tidigt (det tar cirka en timme att köra från Rethymno till Xania) så har jag inte haft nöjet att uppleva den bastanta frukosten själv än men man ska ju så klart ha något kvar att göra till nästa gång, eller hur?

Så, jag börjar bygga på min "Att-göra-lista":

Hitta gränden och fotografera de röda paraplyerna.

Äta frukost på Saluhallen.

Gå ut på piren. 

Ja, det blir bra, nu är det bara att fylla på.

Så mina fina, nu är det dags att krypa till kojs och drömma sig bort till doften av saltvatten som blandas med grillade räkor och friterad bläckfisk.

Namaste! Och god natt!

Trädgårdsdrömmar och kryddplanering

Jag är en Endoprinsessa