Hi.

Welcome to my blog. A crazy mum with her crazy son and then there's the cat. Travels, tips, everyday things - all in a big warm blog.

 Hope you have a nice stay!

Det inget smink rår på

Öra01Hej alla fina!

Jag tänkte ta upp en sak idag, något jag inte så ofta pratar om, något som jag hela tiden hoppas att folk jag träffar, inte ska se. Även om jag inte är så pass fåfäng så jag gömmer det hela tiden, jag hoppas väl liksom bara att människor ska se mig i ögonen och inte på mitt extremt stora skönhetsfel.

Port Wine Stain. PWS. Medfött. Vuxit med mitt ansikte och huvud, alltid varit lika stort men inte alltid i denna färgen. Förut var det tomterött. På riktigt alltså. Och ensam i hela släkten om att ha detta.

Jag vet inte varför jag fick det. Jag vet inte varför resten av släkten "klarade" sig utan. Det bara blev så. Men jag är så tacksam över att min son inte föddes med samma sak. Är det hemskt? Att bli så glad över något man inte kan rå på? Han drabbas ändå ska ni veta och jag önskar av hela mitt hjärta att han slapp.

När jag var fem år, flyttade vi från centrala Malmö, till en liiiiten by utanför Varberg. Kan ni se det framför er? Liten och tanig, pratade bred skånska och välsignad med ett PWS. Herregud, give me a break, liksom. Fram tills dess har jag inga minnen av att jag skulle blivit retad eller mobbad. Men det lugnet var det slut på när vi flyttade. "Har du svarat med strykjärnet, eller??", "Ja ja, det är du ja, du som har det där märket i ansiktet!", "Har du gått in i en dörr, eller??", "Sluta slå dig själv! Ha ha ha"

Barn kan verkligen vara grymma. Men vet ni vad som är värre? Vuxna som stirrar. Vuxna som viskar och pekar. Vuxna som inte sätter sig bredvid mig på en fullsatt buss eller spårvagn, trots att det är det enda lediga sätet och som, när jag möter deras stirrande blickar, vänder bort huvudena för att de blivit påkomna. Eller som säger till mig att "om man vill vara fin, får man lida pin". Vuxna som inte lär sina barn att man inte gör så där. Vuxna som låter sina barn såra mitt barn genom att stå och peka, viska och skratta. Som får min son att gråta i sin vagn mitt inne i mataffären och mellan tårarna ulka fram "Mamma, man GÖR inte så där!" Han var tre år gammal...

Ok, så varför ser jag då ut så här illa, titt som tätt? För så här ser jag inte ut hela tiden. Jag behandlar mitt födelsemärke med laser cirka var sjätte vecka. Jag började som sju åring uppe på Sahlgrenska, en av de första försökskaninerna. Det var också då jag började få komplex för hur jag såg ut. Det var då jag ställde mig vid spegeln och jämförde mitt ansiktes båda halvor. Och tro mig när jag säger att det var ett rent och skärt helvete att laserbehandla i början. Den första lasern brände bort allting. Det blev bara var och äckel kvar. Jag vet inte hur många gånger min mamma har fått blöta upp såren för att få bort håret. Eller hur många gånger det fastnat i kompresser, kläder och örngott. Jag var helt förstörd flera veckor innan och flera veckor efter, det var extremt traumatiskt. Men om någon säger att vi måste göra det, så är det väl klart man tror på dem? Säger läkaren att det kommer bli så mycket bättre efteråt så tror man ju på det, så klart. Jag minns inte riktigt hur vi hamnade där, i den där testgruppen men jag vet att jag var (om inte yngst) bland de yngsta, för egentligen skulle man ha växt klart innan man började behandla. Min pappa blev en mästare på att kleta på Emlasalva och plastplåster för att försöka bedöva. Men inte hjälpte det. Så tillslut struntade jag bara i det där hemska plåstret som alltid fastnade i håret och aldrig satt helt fast utan lät salvan rinna ut över halsen. Jag vet att jag skrek och grät, jag minns lukten av bränt hår och hud, jag kan fortfarande höra den där fläkten de sänkte ner för att suga bort doften av förödelsen. Och jag hatade allt och alla under dessa stunder. Jag kunde inte förstå varför just jag var tvungen att födas med detta... Öra02

Födelsemärket går upp i hårbotten, in i örat, ut på ögonlocket, ut på kinden, ner över halsen, bak i nacken. Det som ser ut som flammigt rosa, är hur lite som syns av mitt födelsemärke idag. Jag behandlar bara örat (och denna gången tinningen) eftersom det aldrig blivit behandlat innan och därför ligger 34 år efter resten. 

Nu har det gått snart 34 år sedan jag första gången såg en lasermaskin. Jag har en stående tid på Sahlgrenska om jag vill ha den - jag behöver bara ringa och uppge mitt personnummer, någon typ av "tack för hjälpen" ska man väl ha, eller hur? Men som många av er vet, så började jag ju jobba på Hudmottagningen i Malmö 2013 och då hade jag inte opererat mig på 12 år. Jag hade haft flera eksem på halsen, som inte riktigt ville gå bort. Örat var dubbelt så stort som de andra och blått på sina ställen (de sa att vi aldrig skulle kunna behandla örat) Vid tinningen var det fortfarande buckligt efter en kraftig ärrbildning vid en av behandlingarna (nä, de fick aldrig ta det området igen). Så jag passade på att prata med en av lasersköterskorna om mitt eksem. Hon kände på födelsemärket och sa att det höll på att växa tillbaka. Va??!! Kan det ens göra det?? Jo, det är klart det kan. Mitt födelsemärke är egentligen en massa blodkärl som ligger helt ihoptryckta. Klaffarna i kärlen fungerar inte så blodet far fram och tillbaka så att trycket blir väldigt kraftigt. Därför bildas helt enkelt nya kärl, som för att avlasta de andra. Och på så sätt växer mitt märke.

Flera år tidigare hörde jag en smäll i min tinning, inuti mitt huvud liksom. Jag började sluddra, blev trött, kunde inte fokusera blicken, kunde inte prata eller ens hålla mig upprätt. Eftersom jag inte fattade att detta kunde vara allvarligt, gick jag och la mig och sov i stället. Fruktansvärt korkat, jag vet. Men min sambo var ju hemma och tog hand om Jonte. Det gjorde väl inget om jag vilade. Någon vecka senare hörde jag samma pistolskott i huvudet och samma konstiga blurrighet i mitt huvud. Och återigen hann jag lägga mig ner innan min sambo ens hann reagera och jag sov. Väldigt djupt visade det sig eftersom han hade försökt väcka mig utan att lyckas flera gånger. När jag sedan läste anatomi i skolan förstod jag vad som hade hänt. Blodkärl i tinningen hade spruckit... Och jag gick och la mig... Herregud, jag är tacksam över att jag vaknade igen! Och nu har jag förändringar kvar i hjärnan, resttillstånd efter blödning. Bara att skriva detta här - sånt som bara mina närmaste vet om, gör att allt blod försvinner ur huvudet på mig och det dansar prickar framför ögonen. Men jag behöver få ut detta nu. Jag gör alltså inte detta för att "bli fin" - jag gör det för att aldrig mer ha ett blodkärl som spricker i min tinning! Jag gör det för att få ner trycket, för att slippa få andra problem med eksem som inte försvinner och förtjockad hud. Jag gör det för att jag behöver det. Inget annat.

Öra03Påsarna under ögonen visar hur trött jag är egentligen, hur tagen och påverkad jag är. Men det bjuder jag på - det är "jag" det också!  Öra04

Den översta bilden är cirka 30 minuter efter senaste behandlingen i torsdags förra veckan. Bild nummer 2 är när jag kommit hem efter att ha skrämt slag på alla inne på Triangeln i Malmö (japp, tröstshopping på hög nivå!) Örat ser glansigt ut för att sköterskan  Jenny som så snällt låter mig trycka så hårt jag vill om hennes hand, medan jag babblar på om något totalt oviktigt och glömmer att andas, för att glömma hur fruktansvärt ont det gör, har smörjt in det med en kylande salva. Finaste Jenny som ser till att hålla mig sysselsatt med andra tankar och det enda man kan höra är hur jag ibland pratar snabbare för att på mitt sätt, kompensera för smällarna i örat eller mot mitt ansiktsskelett (eller skallbenet - aldrig igen! Jag skrek högt!). Men, jag ska vara helt ärlig - jag är min värsta pådrivare! Ska det nu göra ont, kan jag lika bra få resultat! Och det vet alla mina läkare. De vet att jag vill att de crank it up så det händer något. Det gör lika förbaskat ont, så varför inte liksom? Ju snabbare vi blir klara, desto längre uppehåll får jag lov att ta mellan behandlingarna.

Ok, bild nummer 3 och 4, är innan jag ska gå och lägga mig - sorry, jag får inte ligga ner, jag sitter och sover. Blodet (ja, det är blod - alltihop!) måste rinna åt "rätt håll", det vill säga, inte ner i örsnibben och inte ut över ögat (testat det, fick sitta varje morgon med en påse frysta gröna ärtor på ögat för att kunna öppna det...). Jag kunde bara inte låta bli att ta bild nr 3 - örat är tre gånger så stort som det andra och står rakt ut från huvudet! Jag ser ju ut som Toker!! Det var då jag bestämde mig för att trotsa smärtan från hängande hår (jo, till och med det gör ont) dagen efter, för att inte skrämma slag på alla jag mötte. Men om ni tittar riktigt ordentligt på min vänstra sida, så kan ni se att håret står ut som i en båge - japp, där under är mitt öra. Det puttade ut håret, alltså... Öra05 Öra06

Och den sista bilden är från idag!

Nu har jag gömt mig klart för denna gången. Jag blir väldigt medveten om mitt utseende direkt efter behandlingarna. Vill gömma mitt öra, går med huvudet nedsänkt, ser ingen i ögonen, vill inte att någon ska se hur det ser ut. Och smärtan, dunkandet, värmen i örat ska vi liksom inte prata om - den går inte att förklara... Om ni tycker att det ser ut som jag har hål i tinningen på bild nr 2, så är det denna ärrvävnad jag skrev om lite högre upp. Det går alltså inte att få bort helt och det där kommer jag få leva med, lite bubbligt och ett par "hål".

Jag är väldigt trött just nu. Både på grund av smärtan och dunkandet men också för att jag inte alls sover bra sittandes liksom. Men hur trött jag än är, hur ont det än gör, så gör andra människors reaktioner mer ont. Jag vet att inte alla uppskattar att man frågar men jag gör det! Fråga mig! Stirra inte! Viska inte! Prata inte bakom min rygg! Fråga inte någon annan! Och lär era barn att även vuxna kan se annorlunda ut, precis som barn. Lär era barn att strunta i att titta. Fråga dem hur det skulle kännas om någon gjorde så mot dem - herregud, ta det där berömda bladet från munnen!

För både mitt blåslagna öra och ärren i mitt hjärta - det rår inget smink i hela världen på.

Namaste!

Sunkiga gympahall - hur jag inte saknat dig...

Ett annorlunda pyssel