Hi.

Welcome to my blog. A crazy mum with her crazy son and then there's the cat. Travels, tips, everyday things - all in a big warm blog.

 Hope you have a nice stay!

Gäller livsvalen även på semestern?

Crete19Rethymno Fortezza februari 2016

Crete20Gallos februari 2016

Idag tänkte jag prata träning och mat när man är på semester.

Som ni vet så har jag ju gjort ett livsval. Att må bättre och komma i form. Och det har jag lyckats med och jag tänker aldrig gå tillbaka till "mitt gamla" jag. Så hur gör man då, när man så gärna vill flyga ner till vännerna men kommer äta ute varje mål, mer eller mindre.

Egentligen är det jättelätt!

Jag har ett kosttillskott som jag tar varje morgon, det är lätt att ta med sig eftersom det är portionsförpackat redan. Jag behöver ha en shaker med mig, tja, inga större problem där heller, om inte man kan låna en av den man bor hos. Till frukost äter jag yoghurt med en fröblandning av solrosfrön, linfrön och chia. Fröblandning är också lätt att ta med sig, annars kan man ju byta ut fröerna mot färska bär eller frukt till yoghurten. Och kaffe - jag måste ha mitt kaffe. Om jag äter bröd här hemma så brukar jag äta surdegsbröd (riktigt surdegsbröd menar jag nu - inget bröd med jäst i och minimalt med salt). Det kan ju vara svårare kanske, det finns mycket vitt bröd på hotell till exempel men de flesta brukar faktiskt erbjuda ett bättre (nyttigare) alternativ numer. Och ägg - glöm inte ägg! Ägg är en ren proteinkälla, mycket bra för kroppen. Hemma i Sverige äter jag antingen grekisk eller turkisk yoghurt och fast i Grekland kallas min favorit endast för just yoghurt.

Så frukost:

Ägg, yoghurt, bär/frukt/fröblandning. Och kaffe!

Crete23Adele februari 2016Crete24 Om man inte är rädd för att ta sig utanför hotellet (vilket jag ju inte är), så rekommenderar jag att man tar sig bort från alla turistrestauranger. De serverar väldigt mycket friterad mat eftersom det ska gå snabbt. Men om du bara går ett kvarter åt något annat håll, bort från strandboulevarder eller turiststråken, så kommer du hitta något bättre.

Jag älskar de små tavernorna på Kreta. Många har dagens fångst, speciellt om de ligger nere vid hamnen. De grillar mycket av maten, vilket betyder att de använder mindre fett vid tillagning. I många länder beställer man både en stor sallad och någon annan rätt som förrätt. På Kreta ställer man alla rätterna på bordet och sen tar man det man vill ha från alla tallrikar. Det blir lite knasigt när speciellt européer kommer utomlands, vi är vana vid att man beställer sin egen tallrik och portionerna på Kreta är löjligt stora, vilket betyder att man antingen kommer äta långt mer än vad man egentligen behöver eller så får man lämna mat.

Mitt tips är att titta sig omkring redan första dagen/kvällen man är ute på en restaurang, hur gör ortsbefolkningen? Beställer de in 10 olika rätter och alla plockar åt sig, eller beställer de en tallrik var? Jag älskar att sitta länge med menyn, prata om maten och sedan beställa och kanske till och med lägga till efter hand som man äter. I många länder äter man också mycket senare på kvällen, för att det är så himskans varm mitt på dagen. Då brukar jag ta något lättare, en liten sallad eller kanske bara en smoothie eftersom jag vet att jag behöver hålla mina tider men inte kommer orka äta hur mycket som helst.

Så lunch:

Sallad, smoothie eller kanske rent av en pizzaslice (jodå, en bit får man lov att äta faktiskt). Crete25Fina väninnan A! Vi har inte känt varandra så länge men det känns så, ni vet känslan? Ser fram emot att träffa henne igen i juni.

Oavsett om man åker ensam eller tillsammans med någon så finns det inga ursäkter för att inte komma ut! Och då menar jag inte till poolen!

Jag gillar inte att springa, jag har faktiskt inte lärt mig springa ordentligt, vilket gör att jag tycker mest det är tråkigt och jobbigt. Däremot älskar jag att gå PW's. Jag har ju turen att ha fina A som också vill ut och gå och som gärna utmanar mig till en PW på 5-6 km. Det kanske inte låter så mycket men när vi väl hade tråcklat oss ut från trädgården och fårhagen, så möts jag av en backe utan dess like. Jag har ingen aning om lutningen men det kändes som att klättra rakt upp för en vägg! Det hade gått lika bra att gå på alla fyra, för när man gick lite framåt lutad, så släpade nästan knogarna i marken. Och precis när jag tyckte att det började bli lite jobbigt, ni vet, när man gått på i utvilad takt, är lite övermodig och tänker - tja, det här går väl alldeles ypperligt, precis då säger A: "Du ser stolpen där uppe? När vi når den, har vi kommit halvvägs!"

Om du fortfarande inte är övertygad om att man bör träna på sin semester så gör som jag, ta med kameran! Se det som en utflykt i skog, mark och terräng som du aldrig skulle få se om du bara åker på charter och ligger vid poolen. Vad vill du berätta när du kommer hem? Hur skön solsängen var eller hur apelsinerna smakade på trädet du gick förbi på väg upp för berget?

När det väl är dags att äta den sena middagen, vad gör vi då? Jag älskar fisk och skaldjur. Nötkött och lamm är också bra mat. Personligen försöker jag hålla nere kolhydrater till ett minimum, men det beror ju helt och hållet på hur mycket man tränar och hur lätt eller svårt man har för att lägga på sig vikt (för min del går det alldeles för fort, vilket gör att jag valt att utesluta det nästan helt). Om ni vill ha kolhydrater finns det mycket annat än pasta och potatis att äta. Ris, couscous, bulgur, rotfrukter eller bönpasta kanske? Välj grillat igen, istället för stekt. Fråga om du kan få såsen eller dressingen vid sidan om, i stället för över din mat. Ät inte av brödet de ställer fram (dels så är det bröd och sen blir du mätt och orkar inte äta maten, som kommer ge dig längre mättnadskänsla än tre bullar medan ni väntar på förrätten).

Middag:

Grillade kräftor/räkor/skaldjur. Fisktallrik (lätt att få i Grekland, olika sorters fisk, oftast dagsfärska, räkor, kräftor, squid, bläckfisk), lammkött eller nötkött. Välj ugnsrostade grönsaker istället för potatis, välj ris istället för pasta. Grillspett, biffar, moussaka eller bläckfisk och squid. Dressing vid sidan om, du väljer hur mycket du vill hälla på, eller välj olivolja istället kanske?

Tja, det är väl ett par lätta riktlinjer. Du ser ju hur lätt det är att välja rätt typ av mat, även om du är på semester. Och tänk på att solbrännan blir snyggare om man rör på sig, än om man ligger och pressar. Men glöm inte solskyddsfaktor och att dricka vatten! Viktigt viktigt!

Jag ska dock bekänna en sak innan jag slutar skriva. Det finns en sak som jag aldrig tullar på när jag är iväg. Jag äter en enda sak som är friterad och det är något som jag bara måste ha, flera gånger under tiden jag är där och det är friterad squid! Fast jag vet att ju fler friterade ringar jag äter, desto fler gånger får jag klättra upp för backar för att bli av med det onödiga fettet. Fast det gör jag gärna, jag måste ha min squid, det är ju trots allt semester!!

Namaste!

En oväntad tisdag

Hello Budgeters!